Fixa en kul tipspromenad

tipspromenad barn

Att göra en tipspromenad är kul, men det krävs lite tid och lite klurighet! Vi har samlat lite tips för dig som vill göra din egen tipspromenad.

Tipspromenad – För vem?

Fundera först över vem som ska gå tipspromenaden, är det bara barn, eller barn tillsammans med vuxna. Kan barnen läsa själva? Välj svårighetsgrad på tipspromenadfrågorna efter vilka som ska deltaga. Är aktiviteten en familjeaktivitet både för barn och vuxna är en blandad nivå på frågorna kul, så att både barn och vuxna kan delta och bidra. Är tipspromenaden bara för barn, anpassar man nivån efter barnens ålder. Kan barnen läsa själv och det är tanken att de ska göra det under promenaden, håll frågorna relativt korta så att det inte blir för svårt. Tänk på att allt är lite svårare när man springer runt med kompisarna, istället för när man t.ex sitter hemma och har tid att fundera. Kan barnen inte läsa, får ju en vuxen hjälpa till men det kan då vara kul att ha antingen frågor eller svarsalternativ i form av bilder, så att barnen inte bara behöver lyssna, utan kan delta mer aktivt.

Svårighetsgraden på en tipspromenad är relativt enkel att anpassa beroende på vilka svarsalternativ men väljer. Se upp så att frågorna inte blir allt för lätta, då blir det trist, med tre svarsalternativ kan man ju alltid också gissa.

Tema på tipspromenaden

En tipspromenad blir extra rolig och passar ännu bättre i sitt sammanhang om den har ett tema som passar tillfället. Ett tema kan vara mycket personligt eller mer allmänt, det kan handla om gymnastikföreningen och dem som är med, eller om en årstid eller plats. Oavsett temat blir det alltid kul om det finns en röd tråd istället för bara blandade frågor. Håll dig till temat men försök sedan att hitta tipspromenadfrågor inom olika ämnesområden.

tipspromenad

1-X-2

Det kallas ju en tipspromenad eftersom svaren brukar anges som en tipsrad. Man kan göra en tipspromenad både med och utan svarsalternativ, passar det bättre kan man ha frågor med ett öppet svar.

Här kan du ladda ner ett färdigt svarsformulär för 1-X-2-svar och 15 frågor>>

Rätt svar i tipspromanden

Det är väldigt viktigt att du själv har koll på svaren, dubbelkolla så att de verkligen är rätt. Du vill inte stå i en diskussion med någon om vilket svar som är rätt, det blir en trist avslutning. Finns det en förklaring elelr historia bakom det rätta svaret är det kul att också ha koll på den, och kunna berätta när man går igenom de rätta svaren. Gör ett ordentligt facit så att det är lätt att rätta.

Ett enkelt sätt att rätta är att låta de olika lagen byta svarsformulär med varandra och rätta varandras svar medan du går igenom de rätta svaren, alla brukar också tycka att det är kul att få reda på vad som verkligen är rätt.

En trevlig promenad

En tipsrunda brukar man sätta upp längs en promenad, kortare eller längre. Har du längre mellan frågorna kan det vara en bra idé att sätta upp någon markering mellan frågorna så att deltagarna inte går vilse. Markeringen kan du göra t.ex med ett presentband i klar färg.

Glöm inte att ta ner frågor och ev markeringar efter er. Vill du göra det enkelt ber du det sista laget att ta med sig frågorna tillbaka.

Ett bra sätt att lära känna varandra

Beroende på vad det är för gupp du gör tipspromenaden för kan det vara ett riktigt bra sätt att ”mingla” och lära känna varandra. Blanda då människor som inte känner varandra så väl i varje lag.

Färdiga tipspromenader

Hos grapevine.nu finns en hel massa färdiga tipspromenader för den som inte själv har tid eller lust att knepa och knåpa. Här finns tipspromenader både för barn i olika åldrar och för vuxna, alla med olika teman.

Några bra färdiga tipspromenader för barnen>>

Fler färdiga tipspromenader för barn, vuxna och hela familjen hittar du hos www.grapevine.nu>>

Läs roliga förslag om hur man använder en tipspromenad som roliga aktivitet på fest hos firafest.se>>

Utomhusaktiviteter

Barn behöver roliga utomhusaktiviteter framför allt under sommaren. Tipspromenader är ett säkert kort men olika knep och knåp lekar till exempel skattjakt med ledtrådar eller en poängjakt kan verkligen väcka barnens leklust. Goodies erbjuder färdiga ledtrådar för skattjakt att skriva ut. Hos Goodies är tipsen gratis men för en liten slant kan du köpa en helt komplett skattjakt med tips från grapevine som du enkelt skriver ut. Klurighter för barn kan roa länge och det kan vara allt från naturbingo till en utmanande skattjakt eller ett escape game. Ett alternativ till en tipspromande kan också vara att låta barnen göra en aktivitet med sin favoritpryl – mobilen! Hos grapevine finns också superroliga skattjakter som man löser med karta och gåtor i mobilen! Precis som med en tipspromenad sätter du ut rundan, men du gör det digitalt – och slippar hämta in lapparna!