Poängjakt – teambuilding för barnen!

poängjakt

Att öva samarbete och strategiskt tänkande är både nyttigt och roligt – och en kul aktivitet i många sammanhang. På kalas, på klassfesten, i föreningen…

Att göra en poängjakt är ett av de enklaste sätten att fixa en teambuilding aktivitet för barnen. Man gör en lista på massvis med olika utmaningar barnen ska lösa och ger dem olika poäng.

En poängjakt kan man göra för ett gäng barn där det handlar om att tillsammans uppnå högsta poängsumman. Då är det en kul idé att skapa en ”incitamentstrappa” – när de fått ihop 30 poäng får de en skål med popcorn, vid 60 poäng varsitt fint suddgummi, vid 100 poäng den eftertraktade godispåsen (om det är barnkalas) osv.

Man kan också göra en poängjakt för lag som tävlar mot varandra. Då är det det lag som lyckas skrapa ihop flest poäng på en begränsad tid som vinner!

Vad ska man då ha för utmaningar? Det kan vara allt från praktiska övningar till kunskapsfrågor. Gärna av väldigt blandad svårighetsgrad och utmaningar som kräver olika tid. De som är svåra och eller tar mer tid är värda fler poäng, men det ska gärna också finnas en del enkla utmaningar eller frågor som är värda färre poäng, då är det viktigt för barnen att göra strategiska val – ska de lösa många enklare uppgifter eller färre svårare?

Ha också gärna med utmaningar som kan göras på egen hand av en eller två personer och utmaningar som kräver hela lagets medverkan, så att det också blir en fråga om både hur man delar upp arbetet, vem man väljer till olika uppgifter och samarbete.

Poängjakt med 50 färdiga utmaningar!

Med grapevines nya poängjakt sätts barnens samarbetsförmåga och förmåga att tänka strategiskt på prov! Med den färdiga poängjakten som man laddar hem och skriver ut blir det här en superenkel aktivitet att organisera – också för många barn!

Barnen får 50 uppgifter av mycket varierande slag – både kunskapsfrågor, klurigheter och praktiska saker att göra. Svårighetsnivån passar barn i åldern 8-12 år.

De olika uppgifterna är av varierande svårighetsgrad och värda olika många poäng. Nu handlar det om att välja uppgifter och att lösa dem och på en begränsad tid samla så många poäng som möjligt. Tillsammans är alla utmaningar värda 143 poäng! Lämplig tid för det hela kan vara runt en halvtimme, och kanske lite längre för de yngre barnen. Man kan också sätta igång det hela och se lite hur det går, innan man bestämmer att det är 10 minuter kvar och börjar räkna ner!

Leken kan genomföras i stort sett var som helst och bara lite enkel rekvisita som man har hemma behövs.

Läs mer och ladda hem den färdiga poängjakten här>>

poängjakt