Pysselblad: Upptäcktsresanden!

Nyfikenheten är en av människans största drifter, både som barn och vuxen. I alla tider har vi velat ta reda på hur det ser ut bortom horisonten.

Skriv ut de tre bladen om Magellan, Livingstone och Amundsen och läs och pyssla tillsammans med barnen. Fyll i vägen de åkte och lär er mer om dessa tre mäns stora bedrifter!

Klicka på respektive länk för att skriva ut upptäcktsresande-pysselbladen:

upptäcktsresande

Visste du att…
…världsdelarna har fått namnet Amerika efter italienaren Amerigo Vespucci som omkring år 1500 deltog i några resor längs Sydamerikas östkust och envist hävdade att man inte alls som Christoffer Columbus hävdat nått Indien utan istället en helt ny kontinent?

Teorin bekräftades först 1513, 21 år efter det att Columbus först landsteg i ”Västindien”. Detta gjordes av spanjoren Balboa som gick över Panamanäset och upptäckte Stilla Havet.

Visste du att…
…Christoffer Columbus korsade Atlanten ytterligare minst en gång efter sin död? När Columbus dog 1506 i Valladolid, Spanien, blev han begravd i ett kloster i Sevilla. Som de flesta vet dog han övertygad om att han funnit ”bakvägen” till Indien och det dröjde tills 30 år efter hans död innan omvärlden erkände storheten i hans bedrifter. Hans stoft transporterades då till Santo Domingo i nuvarande Dominikanska Republiken, där han högtidligen begravdes.

På 1700-talet tyckte några av hans ättlingar att han borde ligga begravd närmare platsen för den första landstigningen i den nya världen. Sagt och gjort, hans stoft transporterades till Havanna och begravdes ytterligare en gång. När Kuba blev självständigt 1902 var det ånyo slut på friden, Columbus transporterades en sista (?) gång över Atlanten för att återigen begravas i Sevilla.

Eller? Det har nämligen upptäckts en dold krypta under katedralen i Santo Domingo, där det fanns en kista med inskriptionen ”C.C.A.”, vilket tros stå för ”Cristobal Colón, Almirante”. I kistan fanns, förutom resterna av en människa, en inskription som löd: ”Framstående och berömde välborne Cristobal Colón”. Frågan är då vem det då är som ligger begravd i Sevilla…?