Dags att ordna barnkalas! Kul tycker vissa, jobbigt tycker andra. Men det behöver inte vara svårt eller kaosigt att ordna barnkalas! Här listar vi bra tips, idéer och råd som gör att ditt barnkalas blir en rolig tillställning för både barn och föräldrar!
Planering är A och O…
Nyckeln till att undvika stök och spring under barnkalaset, speciellt om det handlar om yngre barn, är att ha en bra plan och ett tydligt schema för kalaset. Uppstyrda lekar och aktiviteter hjälper till att hålla barnens fokus och riktar deras energi åt rätt håll. Ger man utrymme till fri lek är det stor risk att det blir mycket spring, stök och hög ljudnivå. Detta kan naturligtvis också vara härligt och ha sin plats, men kanske är mer njutbart ute i parken en vacker sommardag än inomhus i trängre utrymmen.
… men var beredd att vara flexibel!
Hur bra man än har planerat kommer det garanterat dyka upp oförutsedda händelser. Kanske hälften av barnen inte alls vill vara med på den planerade leken, eller kanske gick aktiviteten du planerat mycket snabbare eller långsammare än du förutsett. Var beredd att planera om i stunden, kanske låta bli att köra den där extra leken om tiden blir kort, eller ha en klurig gåta i bakfickan att plocka fram om du behöver fånga barnens uppmärksamhet och fylla ut en stund i väntan på att exempelvis maten ska dukas fram. Det är aldrig fel att ha en plan B i bagaget om plan A av någon anledning inte går i lås!
När och hur länge?
Man ska inte behöva stressa för att hinna med allt på kalaset, men att ha ett långt kalas betyder inte automatiskt att det blir roligare. 2-3 timmar brukar vara ungefär så länge både barn och föräldrar orkar hålla igång. Kalasets karaktär påverkas till viss del av när på dagen man väljer att lägga det. Ska man bjuda på lunch faller det sig naturligt att ha barnkalaset mitt på dagen, men vill man enbart bjuda på fika passar det bättre att lägga det under eftermiddagstimmarna. Förmiddagen är en underskattad kalastid då barnen ofta är både pigga och alerta. Varför inte bjuda in till brunchkalas mellan 9-11 och bjuda på brunchinspirerad mat som pannkakor, mackor och fruktbuffé? Kvällskalas kan vara riktigt kul, speciellt för de lite äldre barnen. Bjuder man in till kalas mellan 18-20.30 en fredag kan man hinna med både middag och filmmys.
Kalasinbjudan – information och inspiration
En kalasinbjudan kan se ut på massor av olika sätt och vara på papper eller digital. Bra att komma ihåg är att ett inbjudningskort till barnkalas både ska informera och inspirera. Ju tydligare man formulerar sig i inbjudan, desto lättare är det för gästernas föräldrar och i slutändan också för en själv. Bra saker att tänka på att få med på inbjudningskortet kan vara:
- Starttid och sluttid för kalaset
- Om det behövs särskilda kläder (ex vid utomhuslekar)
- Vad det ska bjudas på för mat (så vet föräldrarna hur de ska planera övriga måltider)
- Eventuellt tema och om man ska ta med sig något
- Kontaktuppgifter, adress, OSA-datum och om föräldrarna ska rapportera ev specialkost och allergier
Men en kalasinbjudan ska ju också vara inspirerande och kan gärna ge en signal om vad kalaset kommer handla om. Med hjälp av bilder blir inbjudan roligare och kanske inbjudningskortet rent utav kan vara en del av en aktivitet som ska hända på kalaset? En ledtråd till en skattjakt exempelvis.
Här kan du göra fina inbjudningskort till barnkalas i mallar där du skriver egen text>>
Vill du hellre skicka inbjudningskortet med sms kan du skapa ett snyggt inbjudningskort i den här inbjudningskortsappen där du sedan lätt även håller reda på vem som kommer? Läs mer om grapevines inbjudningskorts-app här>>
Lekar och aktiviteter till barnkalas
Välj lekar och aktiviteter som passar barnens ålder! Det roliga försvinner snabbt om det blir för svårt att förstå reglerna eller att klara uppgifterna. På barnkalas ska alla ha kul, så välj hellre lekar som inkluderar än lekar där man ”åker ut”, vilket en del barn kan tycka är jobbigt.
Skattjakt är en rolig aktivitet som både stora och små uppskattar! Här finns verkligen utrymme att vara kreativ och hitta på många kluriga ledtrådar, uppgifter och gåtor som barnen tillsammans ska lösa för att nå fram till skatten – som ofta brukar var de efterlängtade godispåsarna.
Har du idétorka eller inte tid att själv sätta ihop en skattjakt finns det massor av roliga och proffsiga skattjakter att köpa, anpassade efter barnens ålder. Vad sägs exempelvis om mobilskattjakt som genomförs var om helst utomhus! Passar för de lite äldre där barnen får karta och ledtrådar i mobilen. För de yngre finns roliga skattjakter med olika teman såsom Djungel, Älvor, Superhjältar eller Cirkus. Bara att klicka hem och printa ut alla instruktioner och material hemma! Mer inspiration om barnkalas hittar du här på pinterest.
Söker du efter festlekar för vuxna så har firafest.se bra tips på festlekar.
Här finns fler tips på barnkalaslekar>>
Mat till barnkalaset
När det gäller mat till barnkalaset är det inte fel att göra det lätt för sig. Barnen kommer troligen inte sitta många minuter vid bordet, så att lägga massor av tid och fokus på avancerad mat ger inte speciellt mycket mervärde. Satsa hellre på mat som går att förbereda innan och bara är att duka fram. Mat som inte kladdar och smular massor är också tacksamt. Här är några favoriter som ofta dyker upp i barnkalassammanhang:
- Korv med bröd
- Spett med grönsaker, prinskorv, köttbullar, lax, halloumi…
- Färdiga mackor skurna som trianglar
- Pizza (köpt eller hembakad)
- Pizzabullar
- Varma mackor
- Hamburgare
- Kycklingklubbor
- Lasagne
Här kan du läsa fler tips till mat på barnkalas>>
Inget barnkalas utan tårta (…eller!?)
Tårtan, eller vilken efterrätt man väljer, brukar vara efterlängtad. En marsipantårta tycker de flesta är festligt, speciellt om man dekorerar den på något roligt sätt. Har man ett temakalas ska tårtan naturligtvis gå in i temat. Ett tips är att man både kan pryda tårtan med ätbara och icke ätbara dekorationer så länge man som vuxen har full koll på att plocka bort de oätliga dekorationerna när man serverar. På Youtube finns massor av tips och instruktioner om hur man exempelvis bygger upp en tårta runt en Barbiedocka så att tårtan blir hennes kjol.
Men faktum är att en hel del barn faktiskt inte gillar tårta! Därav är glass ett bra alternativ som efterrätt på barnkalas, eller varför inte den oslagbara kombon glasstårta! Glass är tacksamt på så vis att de flesta gillar det och det är så pass formbart att man kan bygga många olika roliga formationer av den. Glass-slott, glass-båt, glass-borg… Bara fantasin sätter gränser!
Läs här om fem sätt att servera glass på barnkalas>>
Fler barnkalastips och tips till barnkalas med olika teman finns här>>
6 tips för roliga tårtor till barnkalas!
Att baka och dekorera en tårta till ett barnkalas kan vara både roligt och utmanande. Det finns ingen gräns för hur kreativ du kan vara och du kan välja att göra en enkel tårta som är lätt att göra tillsammans med barnen eller en avancerad tårta som tar lite längre tid att göra. Vi har samlat 6 tips och idéer för hur du kan göra de mest fantastiska tårtorna för ditt barns kalas. Låt dig inspireras och välj den nivå som passar dig, vi har allt från enkla tips till mer avancerade dekorationer!
https://www.firafest.se/6-tips-for-roliga-tartor-till-barnkalas