Sagan om när ditt barn fick napp

Här kan du skapa en söt liten saga med ditt barn som huvudperson! Fyll i namn på personerna som ska vara med i sagan, skriv ut och läs i hängmattan eller som godnattsaga.

Gör sagan så här:

Fyll i barnets namn i formuläret nedan och namn på andra personer som ska vara med. Den här sagan är skriven med en mamma och en pappa, men ser det annorlunda ut i er familj, fyll i namnet på någon annan närstående och hoppa över orden ”mamma” eller ”pappa” när du läser – det fungerar lika bra! Låt också ditt barn välja två kompisar eller syskon som också ska vara med i sagan. Klicka sedan på knappen så får ni en alldeles egen saga – med ditt barn som huvudperson! Skriv ut och läs!

Vill du skriva ut flera sagor med olika barn i huvudrollen är det bara att fylla i formuläret flera gånger. Det går ju också bra att hitta på egna namn på huvudpersonerna.

personlig saga
Fyll i förnamn på personerna som ska vara med i sagan:
Barnets namn (huvudpersonen):
Mammas namn:
Pappas namn:
Kompis / syskon 1:
Kompis / syskon 2:
OBS! Alla fält bör fyllas i för att sagan ska bli bra.

Känner du den lilla sjöjungfrun?

En sjöjungfru är enligt myten en vacker, kvinnlig varelse med fiskstjärt. I nordisk mytologi finns det liknande varelser som kallas havsfrun eller sjörået. I annan mytologi har funnits liknande varelser som lever i haven och är till hälften människa och till hälften fisk. I den grekiska mytologin finns till exempel sirenerna som var falska, kvinnliga varelser som lockade sjömän i fördärvet med vackra sånger. Homeros skriver om hur Odysseus på sina irrfärder lyckades överlista Sirenerna genom att låta besättningen täppa till sina öron och binda honom själv vid skeppets mast så att han trots att han hörde den vackra sången inte kunde lockas att slänga sig i havets djup.

Den mest kända sjöjungfrun är med säkerhet H.C Andersens ”Den lilla sjöjungfrun”. I sagan förälskar sjöjungfrun sig i en prins och prinsen förälskar sig i sjöjungfruns vackra röst. För att kunna gå i land och träffa prinsen måste sjöjungfrun offra sin röst till sjöhäxan. 1989 gjorde Disney tecknad film av H.C Andersens saga, då fick sjöjungfrun namnet Ariel. Filmen ”Den lilla sjöjungfrun” var den sista av Disneys filmer som målades för hand.

Skulpturen ”Den lille havfrue” är en av Köpenhamns mest besökta turistattraktioner, över en halv miljon människor besöker henne varje år. Skulpturen är gjord av Edvard Eriksen som fick uppdraget av Carl Jacobsen, Carlsberg bryggeriets grundare, efter det att han hade sett balettdansösen Ellen Price dansa rollen av den lilla sjöjungfrun på den kungliga danska operan 1913.