Fem sätt att servera glass på barnkalas

Glass är utmärkt som alternativ till tårta på barnkalaset – det kan vara enklare än att göra tårtor och många barn föredrar glass framför tårta. Och man kan ju alltid gå den gyllene medelvägen och servera glasstårta!

barnkalas glass

Gör en egen glasstårta!

Med halvlitersblock av glass kan man bygga nästan vad som helst, bara man har lite fantasi och är snabb. Bygg ett glassslott, en bil eller ett tåg, dekorera med chokladsås, godis och kex.

Öppna glasskiosk

Ett annat alternativ som går hem på de flesta barnkalas, oavsett ålder är att få göra sin egen glasstrut. För de mindre barnen kan man till och med göra det som en glasskiosk där alla får ”handla” sin glass med en biljett, det funkar som en kul lek till 4-årskalaset eller 5-årskalaset. Bulla upp med flera olika sorters glass, strössel i olika färger och smaker, choklad- och kolasås och låt barnen komponera sin egen strut.

Klassisk marängsviss

En klassisk marängsviss går också hem på de flesta barnkalas. Varva vaniljglass med maränger, vispgrädde och slantade bananer. Toppa med chokladsås. Det kan också vara en bra idé att servera ingredienserna var för sig i olika skålar och låta barnen blanda på tallriken, då kan alla ta det de tycker om och har du dessutom barn som tex är laktosintoeranta på barnkalaset blir det enklare att servera en annan glass till dem. Vill man serverar man också mer frukt till marängsvissen, som tex hallon eller mango.

Fruktsallad med glass

Vill man ha ett lite nyttigare men precis lika gott alternativ till barnkalaset kan man servera en fruktsallad med glass. Skär blandad frukt i bitar och servera med vaniljglass eller en hemlagad yoghurtglass med mindre socker.

Här finns recept om du vill göra din egen glass>>

Gör en egen hemlagad glassbomb!

10-12 portioner
tillagningstid ca 45 minuter.

En glassbomb gör succé på sommarfesten eller barnkalaset!

Parfait
3 äggulor
3 msk florsocker
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker eller vanillinsocker eller 1 tsk Vanila

Hallon- eller jordgubbs-sorbet
½ liter hallon eller jordgubbar, färska eller frysta
3 msk florsocker
3 äggvitor

Börja med att göra 1 sats parfait. Vispa gulor och socker pösigt. Vispa grädden. Blanda den med äggsmeten och använd vaniljsocker som smaksättning. Häll vaniljparfaiten i en rund bottnad skål.

Bärsorbeten:
Mosa färska eller halvtinade bär. Blanda moset med socker. Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda det med moset. Häll sorbetsmeten försiktigt mitt i skålen med parfaitsmeten. Täck över och låt den stå i frysen ca 4 timmar. Låt stå i rumstemperatur ca ½ timme innan servering, doppa formen i hett vatten och stjälp sedan upp glassbomben på ett serveringsfat. Garnera med bär.

Fler tips om mat och dryck, tårta och glass till barnkalaset hittar du här>>